Научен центар Фаено

Научниот центар Фаено се смета за најзначјниот архитектонски белег на германскиот град Волфсбург. Необичната градба е дело на добитничката на Прицкеровата награда за архитектура, маестралната Заха Хадид. Како експериментална сцена за наука и технологија, зданието е моделирано водејќи се од идејата за „течен простор“, а прецизната сувомонтажна технологија на Кнауф го овозможи имплементирањето на спектакуларната визија на Хадид и нејзините соработници. Објектот е добитник на бројни престижни архитектонски признанија.

 

Проект: Zaha Hadid Architects

Употребени Кнауф материлаји:

  • Дијамант плочи
  • Форм плочи
  • UW профили
  • CW профили

Локација